Egipt kuchnia

egipt wakacje

Kuchnia egipska nie różni się niczym specjalnym od kuchni występujących na całym północnym wybrzeżu Afryki, co nie znaczy oczywiście, że nie jest to wartościowa ani ciekawa kuchnia. Przeciwnie – przebywając na wczasy egipt trzeba obowiązkowo zasmakować lokalnych specjałów. Kuchnia ta ma wiele naleciałości z krajów arabskich, indyjskich, ale również ma ona dużo wspólnego z potrawami z rejonu śródziemnomorskiego, o czym nie można napisać wcale o krajach, które znajdują się na południu Afryki. Musimy jednak rozumieć, że nigdzie w Egipcie nie zjemy w lokalach dań wykonanych z wieprzowiny chyba, że chodzi o hotele najwyższej klasy, wtedy robi się wyjątek, bo są to miejsca, w których żywią się wczasowicze, dający przeżycie mieszkańcom. Typowi mieszkańcy Egiptu to wyznawcy islamu i dlatego spożywanie wieprzowiny jest u nich surowo zakazane i niezgodne z jakimkolwiek prawem etycznym i moralnym. Dlatego też jeśli chcemy spożyć mięso w Egipcie, zostaniemy skazani, tylko na kurczaka oraz na wołowinę, ale należy wiedzieć, że mięso w Egipcie jest doprawione wspaniale.